De multe ori botezul este asociat cu scufundarea copilului in apa sfintita si cu petrecerea de dupa slujba. Insa botezul copilului are o insemnatate mult mai profunda. Prin articolul prezent incerc sa-ti raspund la cateva intrebari legate de botez.
Ce vei gasi in acest articol:
1. De ce botezam copilul sau o scurta istorie legata de semnificatia botezului crestin.
2. Obiceiuri si traditii de botez, un capitol dedicat celor mai importante obiceiuri romanesti. Desi exista diferente intre regiunile tarii, sunt obiceiuri si traditii de botez comune tuturor regiunilor, cu insemnatate spirituala deosebita.
3. Cum alegem nasii de botez? este o intrebare frecventa in randul proaspetilor parinti. Alegem nasi de botez bogati material sau spiritual, cu relatii importante si trecere sau modele pentru viitorul copil.
De ce botezam copilul?
Botezul reprezinta prima Taina Sfanta din cele sase existente; acesta ii da crestinului dreptul de a primi darurile duhovnicesti dar si de a deveni membru al Bisericii.Prin acest act divin, celui botezat i se iarta pacatul stramosesc intrat in lume prin neascultarea lui Adam si Eva. Sfantul Botez isi are originea Sfanta Scriptura, primul care a beneficiat de acest act fiind Ioan Botezatorul. Acesta este obligatoriu pentru orice crestin. La copii, acest act se manifesta prin aiundaie, intrucat si semnificatia cuvantului botez este aceea de "a afunda", "a cufunda".
Cei care vor savarsi aceasta Sfanta Taina sunt preotii si episcopii, doar in cazuri speciale putand boteza si diaconii.
Botezul este caracterizat de ceremonii religioase si diverse traditii si obiceiuri.
Sa le luam pe rand.
Obiceiuri si traditii pentru Botez
Primul contact cu biserica
Dupa nastere, mai precis in a 8 a zi, nou-nascut trebuie dus la biserica pentru a i se da un nume. Preotul va face simbolul semnul Sfintei cruci pe trupul micutului: pe frunte, la gura si pe piept. Se rosteste o rugaciune, amintindu-se pentru prima data si numele copilului:"Sa se insemneze lumina fetei Tale peste robul Tau acesta ...(numele copilului) si sa se insemneze Crucea Unuia-Nascut Fiului Tau in inima si in cugetul lui".
Slujba de botez
Probabil cel mai important obicei ramane Taina Sfantului Botez. Este practic initierea noului nascut in lumea crestina. Fara aceasta prima Taina, nu se pot primi niciuna din celelalte.Intreagul act de botez se concentreaza in jurul momentului cufundarii noului nascut in apa, de 3 ori, numarul 3 simbolizand zilele Mantuitorului petrecute in mormant.
Odata cufundat copilul renaste la o viata noua, in Hristos.
Botezul se face pe temeiul credintei parintilor spirituali ai noului nascut, si acestia sunt nasii. Referinte Biblice in acest sens gasim in Evanghelia dupa Marcu 9:36–37. Nasii la botez sunt cei care marturisesc credinta in locul celor botezati, prin rostirea Crezului.
Taierea motului
Taierea motului este un alt obicei respectat in aproape toate zonele tarii noastre de crestinii ortodoxi. Motul taiat al copilului se pastreaza ca amintire impreuna cu lumanarea de botez pana cand copilul va implini varsta de 7 ani. Dupa aceea se va ingropa la radacina unui pom fructifer.Baita copilului
Exista numeroase indatoriri ale nasilor, si le vom detalia si prezenta pe fiecare dintre acestea, in cele ce urmeaza.Prima imbaiere a copilului se pastreaza ca o traditie in multe zone, astfel ca intr-un vas nou se pune apa calduta in care se adauga si un fir de busuioc, cativa banuti de argint, o bucata de paine si una de zahar, putin lapte si agheasma.In unele regiuni ale tarii se pastreaza traditia ursitoarelor. Acestea au rolul de a prezice soarta noului nascut si tot ce prevestesc ele se adevereste.
Cum alegem nasii de botez?
Nasii de botez trebuie alesi cu grija si responsabilitate de catre cei doi parinti, intrucat ei sunt martori inaintea lui Dumnezeu pentru noul nascut.Acestia trebuie sa fie oameni integrii, cu sufletul curat, credinciosi si iubitori ai celor sfinte, intrucat vor avea o influenta majora asupra copilului.
Un alt lucru pe care ti-l recomandam este sa alegi nasi casatoriti, cu o viata morala ireprosabila, care sa poata fii un exemplu pentru copilul tau. Nu alege nasii doar pentru ca au o stare materiala buna sau pentru ca sunt oameni cu trecere, exista lucruri mai importante decat acestea.
Nasii trebuie sa fie de religie ortodoxa, impartasiti si spovediti inainte de a deveni nasii copilului tau.
Nasii de botez alesi de familie vor avea un rol important asupra vietii copilului si asa cum parintii sunt parintii trupesti ai copilului, nasii sunt parintii sufletesti, spirituali.
In trecut, existau cateva conditii pentru a deveni nasi:
1. Asa cum se prevede si in randuiala bisericeasca, nasul copilului trebuie sa fie de acelasi sex cu copilul; se va alege o nasa botez, daca este fetita, si un nas daca este baietel, pentru a nu se face concubinaj in Sfanta Taina a Botezului.
2. Doar familiile cununate religios puteau boteza un copil
In zilele noastre, aceste conditii nu mai sunt valabile pentru unele biserici, astfel ca un nou nascut poate avea un singur nas necasatorit, indiferent de sex.
Insa, recomandarea noastra este sa va informati inainte la biserica la care intentionati sa desfasurati botezul. De multe ori exista diferente notabile intre biserici (chiar din aceeasi regiune) in ceea ce priveste obiceiurile si traditiile de botez.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu